Selvforsynende bofællesskab i Lisbjerg
Projekt
Konceptforslag og arealudvikling
Lokation
Østjylland
Omfang
27 boliger med fælleshus á 2930 m²
Projektet udforsker en radikal tilgang til arealudvikling, hvor det byggede område samtidig bliver til et selvforsynende økosystem, der integrerer vand, opvarmning og spildevandsbehandling som en del af den arkitektoniske planlægning.
Med udgangspunkt i permakulturelle principper opføres 27 boliger og et fælleshus, suppleret af drivhuse, højbede og vandreservoirer. De selvforsynende boliger grupperes i klynger af fire, opvarmes af masseovne og udnytter bl.a. ressourcen fra røgen til bæredygtig fødevareproduktion. Grundens naturlige hældning anvendes til at opsamle regnvand, som bruges til husholdningsformål, og spildevandet renses naturligt gennem et beplantet spildevandsrensningsanlæg. Boligerne bygges af biogene materialer og er designet til at kunne udvides over tid. Rummenes placering muliggør en effektiv varmefordeling fra den centrale masseovn.
"Projektet ønsker at understøtte et bæredygtigt liv og udvider vores forståelse af, hvordan arkitektur kan løse hverdagsudfordringer. "
4: 1:500 landskabsmodel
Husene organiseres omkring den centrale masseovn, som leder røgen og varmen fra de primære til de sekundære beboelsesrum.