Om Perma
Arkitekter
Perma Arkitekter er en tegnestue, som leverer arkitektydelser inden for nybyggeri, til- og ombygning, erhverv, sommerhuse, kultur og design. Vi tager altid udgangspunkt i jeres ønsker og det eksisterende miljø. Vi kan hjælpe med alt fra indledende planlægning til det færdige hus, så det opfylder myndighedernes krav og jeres funktionelle og æstetiske ønsker.
Arkitekten bag
Hej! Jeg hedder Mikkel Frisbæk og stiftede i 2024 Perma Arkitekter med håbet om at kunne tilbyde god og bæredygtig arkitektur til en fornuftig pris, som de fleste kan være med på. Med min virksomhed ønsker jeg at træde ind i samfundsdebatten om, hvordan vi skaber fremtidens arkitektur i overensstemmelse med planetens ressourcer, og vise, hvordan ansvarlig bæredygtig omstilling kan skabe en spændende æstetik og forbedret funktionalitet - uden at det bliver dyrere.
Jeg er uddannet Cand. Arch. (RIBA II) fra Arkitektskolen Aarhus, og har tidligere arbejdet for forskellige etablerede tegnestuer i Aarhus og på Fyn.
Tilgangen
Hos Perma Arkitekter kan vi skræddersy vores løsning til jeres projekt, så det passer i omfang, tid og økonomi. Overordnet kan processen dog inddeles i en række faser, som er beskrevet herunder. Disse faser strækker sig som oftest over 2 til 4 måneder.
01
Opstartsmøde
Ved det indledende opstartsmøde lærer vi hinanden at kende og udforsker sammen jeres tanker og ønsker til det forestående projekt. Vi drøfter de overordnede rammer og projektets omfang, økonomi og tidsplan.
Mødet vil typisk tage 1-2 timer, og I vil få mulighed for at vurdere, om der er en god dialog og et praktisk grundlag for at gå videre med projektet.
Efter mødet udarbejdes et tilbud på den ønskede rådgivning.
02
Idéoplæg
På baggrund af opstartsmødets drøftelser og arkitektoniske overvejelser gives et til flere bud på den endelige løsning af designet i form af forklarende illustrationer og plantegninger. Vi skal her i fællesskab fastsætte de overordnede linjer for designet - hvordan det bedst tilpasser sig stedet, samt forholde os til lysforhold, udsigter, optimering af kvm, økonomi og byggelovgivningen.
I nogle tilfælde vil det til idéoplægget være gavnligt at inddrage en landinspektør til at registrere byggegrunden. Det gøres som oftest for at sikre, at projektet overholder den gældende lovgivning i tættere bebyggede områder. Landmålerens arbejde kan indebære fastlæggelse af skel, terrænets højdekurver og redegørelse for servitutter.
Som en del af idéoplægget udarbejdes en tegningsmappe, som viser og forklarer designet. Hertil kan I give feedback, så vi igennem dialog kan fastsætte det endelige koncept for projektet.
03
Skitseforslag
Skitseprojektet er en viderebearbejdning af det udvalgte ideoplæg, hvor jeres feedback implementeres. De ”grove” skitser bearbejdes til realistiske visualiseringer, hvor vi kan undersøge materialer og form. Tegningsmaterialet bliver generelt mere forfinet, og der udføres målfaste plan-, snit- og facadetegninger.
I nogle tilfælde vil det være gavnligt at inddrage en ingeniør på dette tidspunkt for projektet. De vil ud fra skitserne kunne fastsætte statiske og energimæssige forhold. Hermed kan man tidligt registrere eventuelle udfordringer ved komplekse byggerier.
Hvis det giver mening for projektet, kan der som tilvalg indgå overvejelser i skitseforslaget omkring:
Haveplan: Indeholder en disponering af de nære udearealer med forslag til beplantning, belægning og belysning.
Belysningsplan: Giver forslag til den indvendige belysnings brug, placering og valg af lamper og lys, hvilket kan spille sammen med en mere eller mindre detaljeret indretningsplan.
Indretningsplan: Heri kan udvalgte rum detaljeres gennem en designmanual, der stiller forslag til valg af materialer og farvepalet for gulve, lofter og vægge i samspil med fast inventar som køkkenelementer, badeværelsesmøbler og walk-in. Der kan i disse tilfælde udarbejdes specielle løsninger, hvorved projektets specifikke design spiller sammen, og hvilket væsentligt kan højne den samlede bygningsarkitektur.
Som en del af skitseprojektet udarbejdes en tegningsmappe, som viser og forklarer designet. Denne danner igen grundlag for jeres feedback, så vi kan sikre den arkitektoniske kvalitet, og at jeres funktionelle behov opfyldes.
04
Myndighedsprojekt
For at få en byggetilladelse, skal der udarbejdes en byggeansøgning, som skal sendes til din pågældende kommune for vurdering og godkendelse. Det er her vigtigt, at ansøgningen er så fyldestgørende som muligt, da det ellers kan påvirke og forlænge sagsbehandlingstiden. Det anskueliggøres overfor kommunen, om projektet er i tråd med byggeretten og de gældende servitutter, eller om der skal ansøges om dispensation. I denne forbindelse indhenter Perma Arkitekter de relevante informationer, udfylder ansøgninger og tager eventuel dialog med kommunen for jer.
Den nødvendige dokumentation kan variere meget fra projekt til projekt, men i nogle tilfælde vil der som supplement til det arkitektoniske arbejde være et krav om dokumentation fra landmåler og/eller ingeniør. Her vil en tidlig inddragelse allerede i idéoplæg og skitseforslag være en fordel, så det kan indarbejdes i designet, før der skal dokumenteres.
Efter myndighedsprojektet vil du modtage din byggetilladelse.
05
Hovedprojekt
Projektet detaljeres i en sådan grad, at der kan indhentes endelige tilbud, og projektet kan opføres. Perma Arkitekter står for målfaste planer, snit, facader, detaljetegninger, bygningsdelstegninger og beskrivelser, i det omfang der er nødvendigt, for at jeres projekt kan opføres. Omfanget af hovedprojektet afhænger i stor grad af, hvor komplekst byggeriet er, samt hvordan det ønskes udbudt.
Der vil til hovedprojektet skulle kobles en ingeniør, som står for dokumentationen af energiramme, konstruktioner og installationer. Her vil Perma Arkitekter også stå for en tæt dialog, hvor projektets kvaliteter bedst muligt indarbejdes.
Hovedprojektet slutter med at afstemme og aftale (kontrahere) med entreprenøren, som skal udføre byggearbejdet. Perma Arkitekter kan her hjælpe med at sikre, at begge parter er enige om den kommende proces.
06
Udførelse, tilsyn og ibrugtagning
Efter at tegningsarbejdet formelt set er afsluttet, og byggeriet er påbegyndt af entreprenøren, kan Perma Arkitekter bistå med byggerådgivning, hvor der afholdes byggemøder i forbindelse med opstart samt løbende i byggeprocessen. Der udføres løbende tilsyn på byggepladsen, for at sikre en tilfredstillende kvalitet i projektet samt søge at undgå fejl og mangler - feks. hvis der opstår projektændringer undervejs. Endeligt kan tilsynet afsluttes af en granskning og kvalitetssikring.
Jeres projekt afsluttes med at indsende en række informationer til kommunen, hvor der ansøges om en ibrugtagningstilladelse. Med andre ord kan Perma Arkitekter hjælpe jer hele vejen - fra de indledende tanker til den endelige færdigmelding af projektet.